Kdybych byl v byznysu stejně rychlý jako Sněmovna, byl by to můj konec

Do velké politiky skočil rovnýma nohama, než se stal před dvěma lety poslancem za ANO, byl Jan Sedláček podnikatelem a stále jím je. Jak hodnotí po dvou letech své účinkování v Poslanecké sněmovně?

Do politiky jste vstoupil bez velkých zkušeností – jak jste se vyrovnával s realitou?

Je to samozřejmě náročné, když přecházíte ze světa byznysu do politiky. Najednou si uvědomíte, jak všechno pracuje zcela jiným tempem. Kdybych v byznysu postupoval stejnou vleklostí, jako poslanecká sněmovna, byl by to můj konec. Přitom nevím, proč by měla sněmovna, nebo kterýkoliv jiný úřad, fungovat takto neefektivně a zdlouhavě. Tím neříkám, že by se měly zákony tvořit jak na běžícím pásu, ovšem tohle je opravdu extrém. Aktuálně pracujeme na další úpravě jednacího řádu, aby mohla být práce sněmovny efektivnější.

Co vás v politice překvapilo?
To, že se řeší stejné problémy jako v malých organizacích. Hodně je to o vztazích. Když fungují, tak jde všechno jako po másle. Pokud je tomu naopak, nikdo se nikam nedostane. Jde dokonce vycítit, kdo má v životě reálnou zkušenost z opravdového pracovního prostředí, a kdo ne. Nezřídka narazíte i na lidi, kteří ve sněmovně sedí už dvacet let a už jsou naprosto izolování od toho, co se děje tam venku. Podle mě by měl mít každý zkušenosti z reálného světa, když pro něj chce tvořit pravidla.

Je něco, co byste udělal jinak?
Nic mne nenapadá. Vybral jsem si opravdu odborného asistenta, který mi se vším pomáhá. Navíc řeším primárně témata, ve kterých hrají roli hlavně mladí lidé a o dobré úmysly není nouze.

Jak vnímáte politické protivníky?
Jsou to každopádně političtí matadoři. Teď je otázkou, jestli je to dobře anebo špatně. Jak vnímají lidé politiky, kteří jsou ve sněmovně více desetiletí – to nemusíme probírat. Na každém se podepíše, pokud je v onom politickém tornádu delší dobu. Nedá se, ale říct, že by v politice byli jenom lidé, kteří by tam být neměli. Rozhodně potkávám i lidi, kteří opravdu udělají vše, co mohou, v prospěch této republiky.

Ve kterém tématu se angažujete? Co jste si vzal za vlastní?
Nejsem právník, ani lékař, takže jsem šel cestou závazku a zdravého rozumu. Aktivně tedy řeším, k čemu se zavázalo více jak 160 poslanců před parlamentními volbami v roce 2013 a to je 9 protikorupčních norem pod Rekonstrukcí Státu, momentálně je hlavní téma zákon o Registru smluv. V této normě jde o zveřejnění smluv za více jak 320 miliard. Jedná se o mladé lidi, kteří ve svém volném čase a zdarma pracují na tom, co tady mělo být už v devadesátých letech. Soustředím se tedy na tyto zákony a potom na takzvané pakty zaměstnanosti, což je projekt, který vznikl v našem kraji, funguje i v mnoha jiných zemích Evropy.

Jak moc se změnil váš osobní život?
Trávím teď hodně času na cestách mezi hlavním městem a Moravou. Někdy otočím Prahu i dvakrát v týdnu, ale dá se to zvládat velmi dobře. Někdy vstávám už ve čtyři ráno, abych vše stihl. Od doby co podnikám, jsem si na přísné budíčky zvykl. Přesto jsem takto brzo nikdy nevstával. Člověk si na to ale po čase zvykne. Mimo náročného cestovního režimu jsem však hlavně zjistil, kolik toho dokáží zvládnout naši lidé ve firmách, pokud je necháte pracovat samostatně.

Máte čas na své voliče?
Přestěhoval jsem svoji poslaneckou kancelář z Ostravy do Bohumína – mého domova. Teď ji nově otevíráme a chceme tam dělat pro lidi různé akce a dát příležitost jedincům, kteří něco dokázali, aby se tam prezentovali. My, jako Češi, máme tendenci hledat všude chyby, zatímco bychom se měli koncentrovat na vlastní kladné stránky. Proto se snažím stavět komunikaci s lidmi na pozitivních příkladech. Hrabat se v minulosti a neustále se přesvědčovat, že něco nejde, ještě nikomu nepomohlo.

A co čas na rodinu?
V březnu nebo dubnu se s ženou staneme rodiči a tak se na to moc těším. Má žena je skvělá. Zvládá to, že doma jsem podstatně méně, velice dobře. Když mám být v Praze celý týden, tak jezdí se mnou, za což jsem taky moc vděčný. Myslím si, že i když je to náročné, náš vztah to posiluje. Když se nad tím zamyslím, tak prožívám velice šťastné období života.

 

Článek převzat ze serveru Patriotmagazin.cz: http://www.patriotmagazin.cz/kdybych-byl-v-byznysu-stejne-rychly-jako-snemovna-byl-by-to-muj-konec/

8. 11. 2015