Rozhovor: Jan Sedláček ke kandidatuře Ivo Vondráka na hejtmana MSK

Přinášíme vám rozhovor s naším poslancem za Moravskoslezský kraj k aktuálnímu tématu kandidatury současného rektora VŠB-TU Ostrava Ivo Vondráka na hejtmana našeho kraje.

 

1) Proč si myslíte, že je pan profesor Ivo Vondrák vhodným kandidátem na pozici hejtmana Moravskoslezského kraje?

Podle mě má obrovské zkušenosti a prokazatelné výsledky ve funkci rektora, zkušenosti nabral také v USA a Rakousku a dosáhl toho, že máme v Ostravě 40. nejvýkonnější počítač na světě.

2) Nemyslíte si, ze by lide pracující ve školství měli zůstat nestranní? Co teprve sám rektor, nepovede to k politizaci českého školství?

Nemyslím si, že by měla jeho funkce omezovat jeho působení na politické scéně v případě, ze to nebude nějakým způsobem navzájem kolidovat. Z tohoto důvodu pan Ivo Vondrák neplánuje v případě jeho zvolení zastávat funkci hejtmana a rektora současně.

3) V čem se liší pan Vondrák od ostatních kandidátů? Co může nabídnout jiného?

Není zatížen politickou minulostí, má dostatečně silnou vizi, ví co kraj opravdu potřebuje a má dostatečné zkušenosti a schopnosti na to, aby své plány byl schopen realizovat.

4) Myslíte si, že by pan Vondrák pokračoval v případě zvolení v práci předchozího vedení nebo by šel jiným směrem?

Je předčasné něco takového hodnotit, samozřejmě vždy záleží na týmu, který by se mohl utvořit na základě výsledků voleb. Jak se říká nikdy neříkejte nikdy, ale věřím že jsou varianty, kdy by to mohlo fungovat a kdy by to fungovat nemohlo.

5) Jak hodnotíte práci současného hejtmana?

S ohledem na to, že náš region opakovaně působí dojmem, že potřebujeme stále od někoho pomoci a mimořádné zacházení oproti jiným krajům, tak to nevnímám jako zásadní přínos, který by se dal hodnotit nějak významně kladně.

6) Považujete za důležité, aby hejtman prošel komunální politikou? Nebude v tomto pan rektor v nevýhodě?

Nebude v nevýhodě, protože i na vysoké škole funguje určitý politický systém (akademické volby) a proto má s tímto pan rektor obrovské zkušenosti a nevnímám, že by současná politická reprezentace na komunální úrovni byla nějakou školou na to, aby človek mohl dobře vést kraj se zaměřením na konkretní výsledky, které budou pro lidi žijící v regionu smysluplné.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Děkujeme za rozhovor!

21. 9. 2015