Rozhovor s Janem Sedláčkem

Vyzpovídali jsme krátce jednoho z našich kandidátů - poslance Jana Sedláčka. Zajímalo nás, jak to chodí ve Sněmovně a jak se pětatřicetiletý podnikatel z Bohumína vůbec stal členem zákonodárného sboru.

Povězte mi, chtěl jste být vždy politikem?

Nikdy jsem nechtěl být politikem a ani v tom nevidím svou celoživotní kariéru. Beru to aktuálně jako poslání, které vám vstoupí do života, a vy ho buď přijmete a pak děláte maximum, anebo ho necháte kolem sebe projít a věnujete se něčemu jinému. To, že jsem dnes v politice, je díky přesvědčení, že jsme schopni věci v naší zemi měnit k lepšímu ve prospěch lidí, kteří zde žijí. Jak moc se nám to povede naplňovat, ukáže čas, zatím z toho mám pocit, že jde hnutí správným směrem, i když to není jednoduché.

Jak jste se k tomu tedy dostal?

V létě 2012 jsem narazil na pořad na internetu, kde byl Andrej Babiš hostem. Vyzval tam mladší generaci, by se začala starat o to, co se děje v České Republice, a snažila se hledat cestu, jak může pomoct tomu, abychom obrátili ten směr, který v té době rozhodně nebyl tím správným. To mě zaujalo, zorganizoval jsem schůzku se zástupcem hnutí u nás ve firmě ještě s jedním kolegou z práce, a to byl v podstatě první kontakt. Nedopadlo to úplně dobře, ale nechtěli jsme po první zkušenosti hodit flintu do žita, a tak jsme asi po měsíci zorganizovali druhou schůzku a tam už jsme vyhodnotili, že to smysl má. Tenkrát bylo v kraji jen pár lidí, kteří uvěřili, že je změna opravdu možná, začali jsme je tedy intenzivně dávat dohromady. Na podzim jsem ještě navštívil Pozitivní Olomouc, akci, kterou organizovala Pozitivní Evoluce pod záštitou Karla Janečka. Na této akci jsem se ptal Karla Janečka, jaký je jeho postoj k Andreji Babišovi a jestli by byl ochoten hledat společnou cestu, jak realizovat  smysluplné změny v naší společnosti.

Řekl, že si o Andreji Babišovi myslí, že je to férový člověk a taky, že je v budoucnu všechno možné. To byl další silný podnět, který mě ujistil, že to má opravdu smysl, a proto jsem se rozhodl natočit krátké video, kde se ptám na společný zájem naopak Andreje Babiše. To jsem poslal na centrálu hnutí a k mému velkému překvapení mi na druhý den přišla SMS od Andreje Babiše, jestli mi může zavolat. Bavili jsem se asi 40 minut a vyjasnili si vše potřebné pro to, abych si udělal jasnou představu o záměrech a motivech, proč tento člověk věnuje tolik energie do rozbourání matrixu, jak sám říká. Potom už to šlo tak rychle, že jsem se nestačil divit, a trochu jsem vlastně zpomalil, abych uplynulý čas zhodnotil až na konci roku po parlamentních volbách.

Pro krátké shrnutí jsem se na přelomu roku stal předsedou oblasti Karvinsko http://www.anobudelip.cz/cs/o-nas/aktuality/novinky/karvina-ma-sveho-predsedu-11169.shtml v Červnu pak krajským předsedou http://www.anobudelip.cz/cs/o-nas/aktuality/novinky/moravskoslezske-ano-je-opet-kompletni-11087.shtml a měli jsem čtyři měsíce do voleb do poslanecké sněmovny. Výsledky práce dnes můžete vyhodnotit sami. 

To zní až neuvěřitelně, máte to video ještě někde?

Ano samozřejmě, najdete ho zde https://www.youtube.com/watch?v=4i4UE_exg2c&list=UUjebitXT0nCnTtP-6GsXFGQ

Když se řekne politik, tak se každý druhý zašklebí. Jak to vidíte nyní vy, když jste se jedním stal?

Vidím to tak, že se není čemu divit, že lidi mají takový postoj. Pokud by mi někdo tuto práci nabídnul, a já bych v ní neviděl tu vizi změny a poslání pomoct lidem, kdybych neměl důvěru ve vedení hnutí, tak bych to nepřijal. Člověk s vysokou morální odpovědností musí cítit, že to politické prostředí není v pořádku a pokud tam není to přesvědčení, tak to pak někdo dělá pro peníze, a to není zrovna dobrý motivátor. Po 15 letech v podnikání, kde člověk vytvoří prostředí v organizaci, ve kterém panuje velice zdravá atmosféra, lidi jsou otevření, mají zápal, vzájemně si důvěřují a podporují se, bylo složité se rozhodnout, že tohle všechno opustím a začnu se věnovat politice. Naštěstí máme ve firmě takové lidi a prostředí, že to aktuálně zvládají i bez mého významného přispění. Beru to taky jako obrovskou výhodu, že se mám kam vrátit.

A co prostředí Sněmovny, jak na vás působí?

S ohledem na skutečnost, že jsem z nábytkářského průmyslu, tak architektura interiéru dělá silný dojem. Bohužel se to samé nedá říct o prostředí mezi lidmi, hlavní podstatou je, že se celý život snažím obklopovat lidmi, kteří dělají, co říkají, a naopak. Jsou nakloněni změnám, protože zákon přežití je schopnost se přizpůsobit, ale političtí matadoři běžně něco řeknou a stejně běžně udělají něco jiného a naopak. Stejně tak je to se zájmem opravdu něco změnit, pořád řešíme heslo: „Takto je to tady přes dvacet let, nemůžeme to měnit“. Nechci samozřejmě házet všechny do stejného pytle, ale tady bohužel platí, že výjimka potvrzuje pravidlo.

Čím se aktuálně zabýváte?

Hlavní princip je naplnění toho, co jsme řekli lidem před volbami, a to je všechno v programovém prohlášení. Přiznám se, že se hlavně učím, snažím se být k ruce kolegovi Radkovi Vondráčkovi, který je místopředsedou klubu, a řešíme spolu věci od Rekonstrukce státu. Pak jsem si dal za cíl rozvíjet spolupráci mezi Andrejem Babišem a Karlem Janečkem. Momentálně je hlavním spojovatelem nový volební systém, uvidíme, jak se nám povede tenhle vztah rozvinout. Mimoto řeším hlavně zaměstnanost, aktivně se snažím podpořit projekt paktů zaměstnanosti, který má za cíl koordinovat potřeby pracovního trhu, Úřadu práce a propojení škol především na technické a řemeslné profese. K tomu se ještě zabývám tématem elektronického hlasování.      

Na co byste se v našem městě jako zastupitel zaměřil?

Nejvíce trápí, jak naše lidi v Bohumíně, tak logicky i mne, především problematika sociálně vyloučených a slabých ve městě a s tím spojená bezpečnost. V Bohumíně se zneužívání dávek především na bydlení stalo velice výnosným byznysem, který roste jak houby po dešti. Je na stole novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, kde je cílem především změnit logiku vyplácení příspěvků na bydlení s tím, že princip bude vycházet z obvyklých cen, za které jsou v daném místě pronajímány byty a ne z principu, kolik lidí v bytě bydlí a jaký mají mezi sebou vztah. Pak majitel nemovitosti dostane za poskytovaný prostor částku bez ohledu na to, kdo tam bydlí a kolik lidí ve skutečnosti v bytě je. V tu chvíli se dost významně změní atraktivita tohoto „podnikání“.  

To se vlastně váže i k mému hlavnímu tématu, a tím je právě podpora podnikání. Myslím tím ale to pravé podnikání, ne zneužívání špatně udělané zákonné normy. Takže bych chtěl pomoct v Bohumíně lidem, kteří seberou odvahu a jdou v dnešní ne úplně lehké době formou podnikání něco tvořit, a tím vytvářet i pracovní místa pro lidi z našeho města.  
      

Děkuji za rozhovor, příště se můžete těšit na rozhovor s lídrem naší kandidátky, Andreou Babišovou.

9. 9. 2014